Kvinde laver mad

Her er de bedste olier til madlavning


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/foodoflife.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 185

I et køkken må man aldrig gå ned på hverken olie eller krydderier.

I dag skal vi tale om førstnævnte – nemlig olie. Der findes, som du måske er klar over, en hel verden af forskellige olier til madlavning. Derfor er der ikke noget at sige til, at du har svært ved at finde den helt rigtige olie. Heldigvis behøves den ene mulighed ikke at udelukke den anden. Vi oplever, at nogle olier fungerer bedst til stegning, mens andre egner sig bedst til at komme i salaten eller på brødet.

Er du også ved at fare vild i den store olieverden? Så bare rolig; vi skal nok hjælpe dig med at finde de helt rigtige olier til din madlavning. Vi vil bl.a. kigge nærmere på olivenolie og argan olie i dette blogindlæg.

Hvorfor bruger vi olie til madlavning?

Først og fremmest vil vi lige besvare et rigtig godt spørgsmål, som vi har hørt mange danskere stille gennem år.

Spørger du os, så er det stort set umuligt at undvære madlavningsolie i køkkenet, medmindre man tyr til frysemad og takeaway hver dag. Madlavningsolie kan i hvert fald hjælpe dig med at fremtrylle både mere kulinariske og spændende retter.

Du skal bruge madlavningsolie af følgende grunde:

  • Olien reducerer risikoen for, at maden brænder på
  • Olien kan give maden en lækker nuance (f.eks. bagværk)
  • Olien kan give smag til retten
  • Olien kan på andre måder give maden kant

Opsummeret er der mange gode grunde til at bruge madlavningsolie, så vi kan slet ikke se, hvorfor eller hvordan man skulle kunne undvære dette.

Danskernes foretrukne olier i køkkenet

Nu er vi langt om længe kommet til det spændende punkt. Det skal nemlig handle om, hvilke olier vi danskere bruger i køkkenet. Det vil sandsynligvis overraske dig, hvilke olier andre bruger til deres madlavning. Samtidig kan det være en god inspirationskilde, så bliv da på siden lidt endnu.

1) Olivenolie

Er det overhovedet muligt at diskutere madlavningsolie uden at komme ind på olivenolie? Det tror vi ikke.

Olivenolie er rig på hjertevenlige fedtsyrer, hvilket i sig selv burde være grund nok til at investere i olien. Foruden et højt indhold af sunde fedtsyrer, så byder olien også på et højt indhold af antioxidanter, som har en meget positiv indvirkning på vores immunforsvar. Derudover siges det, at olien påvirker appetitreguleringen positivt.

Olivenoliens smag er til gengæld noget, der deler vandene. Især eftersmagen kan være en anelse skarp og vil derfor ikke nødvendigvis behage alle.

Olivenolie kan bl.a. bruges til let stegning, men egner sig endnu bedre til en god dressing, tomatsalat eller for den sags skyld madbrød. Sjældent har vi oplevet så mange egenskaber i én olie, hvorfor det bestemt er en olie, du bør rive ned fra hylden, næste gang du besøger det lokale supermarked.

2) Rapsolie

Rapsolie er ligeledes en af de madlavningsolier, som du bare er nødt til at give en chance.

Argumenterne for at købe og bruge rapsolie er mange. Vi kan bl.a. læse os frem til, at olien er godt for både hjernen og kredsløbet. Olien har bl.a. et højt indhold af omega 3 fedtsyrer og enkeltumættede fedtsyrer, som gavner menneskets ve og vel på mange parametre. Rapsolie kan bl.a. være med til at sænke inflammation i kroppen.

Men hvad med rapsoliens smag? Er den lige så god som oliens egenskaber? Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag og behag, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at rapsolie smagsmæssigt er en meget neutral olie. Olien har en lidt nøddeagtig smag, som vil falde i de flestes smag. Vi kan bl.a. anbefale at bruge rapsolie til salater og bagværk, ligesom olien sagtens kan bruges til stegning ved lav varme.

3) Argan olie

En sidste nævneværdig madlavningsolie er selvfølgelig den berømte og populære argan olie.

For mange år siden, da vi danskere begyndte at tage olien til os, så forestillede vi os, at det bare var en midlertidig trend. Mange år senere er vi dog stadig meget begejstrede for argan olien og dens mange brugsmuligheder. Du kan købe argan olie via linket, hvis du drømmer om at pifte din madlavning lidt op.

Først og fremmest skal vi huske at sige, at argan olie som udgangspunkt ikke kan bruges til stegning. Forskning viser nemlig, at olien mister sine naturlige og gavnlige næringsstoffer, hvis den bliver udsat for høj varme. Derfor er det ikke denne olie, du skal finde frem, når der skal steges kød eller grøntsager på panden.

Argan olie er uden tvivl bedst i sin naturlige form, hvor man kan se frem til at nyde den nøddeagtige smag. Du kan f.eks. hælde argan olien over en god salat, bruge den som dyppelse til brødet eller noget helt tredje.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *